Παρέμβαση για την υποστήριξη των γυναικών που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας πραγματοποίησε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Επιτροπής από την Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα και την Πρόεδρο του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας Θεοδοσία Ταντάρου-Κρίγγου για τα αποτελέσματα της εκστρατείας κατά της ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια της καραντίνας, ο βουλευτής ανέφερε ότι τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά.
Οι τρεις φόνοι γυναικών στην Ελλάδα την περίοδο της καραντίνας και η αύξηση κατά 30% της ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΕ, δεν μπορεί παρά να μας ανησυχούν ιδιαιτέρως, επεσήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου, ενώ τόνισε ότι η μακρά συνύπαρξη θύτη και θύματος στο σπίτι, σε καθεστώς lockdown, είναι σαφώς προβληματική.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, το πρόβλημα είναι διττό. Από την μία υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά που πέφτουν θύματα βίας και την καταγγέλλουν, από την άλλη, όμως, εν μέσω lockdown, υπάρχουν πολλές γυναίκες που φοβούνται να το κάνουν, καθώς παραμένουν εγκλωβισμένες με τον βασανιστή τους στον ίδιο χώρο, και επομένως είναι πολύ δύσκολο να προβούν στην καταγγελία.
Ο κ. Χατζηβασιλείου θύμισε ότι ενώ η πανδημία, κάποια στιγμή, θα τελειώσει, η κακοποίηση δυστυχώς θα παραμείνει. Γι’ αυτό επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό που η κυβέρνηση έχει θέσει το πρόβλημα ψηλά στην ατζέντα της, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να πρωτοστατεί στην εξαιρετική καμπάνια κατά της ενδοοικογενειακής βίας, την περίοδο της καραντίνας.
Ο βουλευτής κατέθεσε δύο προτάσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα και την στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος. Η πρώτη αφορά την χρήση ευέλικτων εργαλείων για την καταγγελία, πέραν της απαραίτητης γραμμής SOS 15900, όπως για παράδειγμα την αποστολή γραπτού μηνύματος μέσω κινητού. Μια τέτοια εναλλακτική θα βοηθούσε πολλά θύματα να καταγγείλουν την κατάσταση που βιώνουν με μεγαλύτερη ευκολία. Η δεύτερη αφορά την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για περαιτέρω οικονομική στήριξη της απασχόλησης των γυναικών μετά την επιδημία, δεδομένου ότι αυτές προβλέπεται να πληγούν σκληρότερα από την ανεργία. Η στήριξη της γυναικείας απασχόλησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση της ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος των γυναικών, καθώς όταν το θύμα δεν εξαρτάται οικονομικά από τον θύτη του, μπορεί πιο εύκολα να προβεί σε καταγγελία ή να διαφύγει από την οικογενειακή εστία.