T. Xατζηβασιλείου, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων NΔ: «Ο Ερντογάν θέλει να εξελιχθεί σε νέο εθνοπατέρα των Τούρκων»
Ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, είναι πολιτικός επιστήμονας με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Ιστορία. Είναι αριστούχος διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αριστούχος στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συνέχισε τις σπουδές του στη Διεθνή Πολιτική και στα ζητήματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Βουλή των Ελλήνων, και ως ειδικός ερευνητής στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, εκλέχθηκε βουλευτής Νομού Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Τον Δεκέμβριο του 2019, με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα, μιλάει στην «δημοκρατική» για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζοντας τις συμφωνίες που έκανε η ελληνική κυβέρνηση με την κήρυξη των ΑΟΖ, για την στήριξη των ξένων συμμάχων αυτές τις κρίσιμες στιγμές ενώ εξηγεί τον ρόλο του Τούρκου Προέδρου με τις βλέψεις του, να καταστεί η Τουρκία μία επικυρίαρχος δύναμη στην Μεσόγειο.
• Κύριε Χατζηβασιλείου, η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται στο Αιγαίο και με δηλώσεις εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης ενώ οι ΕΔ είναι σε επιφυλακή. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις μέχρι τώρα;
Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται λόγω της διακηρυγμένης επιθυμίας του Ερντογάν να καταστεί η Τουρκία επικυρίαρχη στην Ανατολική Μεσόγειο και να εξελιχθεί ο ίδιος σε νέο εθνοπατέρα των Τούρκων. Σαφώς, την κατάσταση επηρεάζει και η πίεση που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας του, με την οικονομική κρίση να μεγαλώνει και την πανδημία του κορωνοϊού να εξαπλώνεται. Δυστυχώς, ο Τούρκος Πρόεδρος μιλάει για μια κατάσταση «καζάν – καζάν», δηλαδή συμφέρουσα για όλους, στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στην πραγματικότητα κλιμακώνει την ένταση. Και όταν λέει «συμφέρουσα για όλους», εννοεί την συνεκμετάλλευση περιοχών που δεν ανήκουν σε τουρκική δικαιοδοσία, δηλαδή περιοχές που σφετερίζεται. Μέχρι στιγμής, αρνείται τον ειλικρινή διάλογο και ρίχνει πυροτεχνήματα ότι δήθεν θέλει να συνομιλήσει μαζί μας. Είναι σαφές ότι προτιμά έναν διάλογο με ανοιχτή ατζέντα που θα θυμίζει περισσότερο ανατολίτικο παζάρι. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή προς όλους την θέση μας: επιθυμούμε διάλογο μόνο εφόσον αποκλιμακωθεί η ένταση και αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία. Και διάλογος νοείται αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και για την μοναδική διμερή εκκρεμότητα, δηλαδή τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.
• Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα; Η Ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην κύρωση των συμφωνιών ΑΟΖ, έχει εξασφαλίσει την στήριξη ξένων συμμάχων ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη, διπλωματικός ‘πυρετός’. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι;
Είμαστε αισιόδοξοι. Η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί το ζήτημα με την μέγιστη υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και αποφασιστικότητα. Δεν έχει πέσει στις παγίδες που έστησε ο κ. Ερντογάν για ένα σκηνοθετημένο θερμό επεισόδιο με δήθεν ευθύνη της Αθήνας. Αντιθέτως, με έναν συντονισμένο διπλωματικό μαραθώνιο έχει καταφέρει να καταστήσει κοινωνούς στο πρόβλημα όλους τους διεθνείς παράγοντες και να εξασφαλίσει την στήριξη ισχυρών συμμάχων. Τόσο η θέση της Γαλλίας, όσο και τα τηλεφωνήματα στον Τούρκο Πρόεδρο από τις ΗΠΑ και την Γερμανία, είναι το αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και με συγκεκριμένη στόχευση. Στην ίδια κατεύθυνση, η υπογραφή των δύο συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, δύο υποδειγματικών συμφωνιών που βασίζονται απολύτως στο Διεθνές Δίκαιο, εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης που αναδεικνύουν την χώρα μας σε πόλο σταθερότητας για την περιοχή. Η Άγκυρα καταλαβαίνει αυτόν τον ρόλο της Ελλάδας. Ξέρει, επίσης, ότι η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε τρόπο. Γνωρίζει καλά ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη και υπολογίσιμη δύναμη. Άλλωστε, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας είναι δεδομένο. Και είμαστε υπερήφανοι για τους άνδρες και τις γυναίκες στρατιωτικούς μας.
• Ο Τούρκος Πρόεδρος απέδειξε ότι έχει χαράξει μία ‘κόκκινη’ γραμμή με την Δύση, δημιουργεί συνεχώς εχθρούς -αν και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα εσωτερικά. Θα επαναπροσδιορίσει την επιθετική του συμπεριφορά ή δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τι κάνει;
Ο Τούρκος Πρόεδρος νιώθει ότι αναμετράται με την Ιστορία. Για τον λόγο αυτό προχωρά σε κινήσεις που αντιτίθενται ευθέως στην παρακαταθήκη του Ατατούρκ και, δυστυχώς, απομακρύνουν όλο και περισσότερο την Τουρκία από την Δύση. χαρακτηριστική ήταν η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και συμβόλου της χριστιανοσύνης, σε τζαμί. Η Ευρώπη έχει αντιληφθεί αυτήν την αλλαγή, όπως και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στην περιοχή μας. Και διαφαίνεται ήδη μια σημαντική αλλαγή στην στάση της. Από την άλλη, ο κίνδυνος να εξελιχθεί η χώρα σε σουνιτικό Ιράν είναι έντονος και προβληματίζει τόσο την Ευρώπη, όσο και το ΝΑΤΟ. Όμως, ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει καλά ότι έχει ανάγκη την οικονομική στήριξη της Ευρώπης. Επομένως, η απειλή των οικονομικών κυρώσεων που η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης, θα μπορούσε να αναγκάσει τον Ερντογάν, αργά ή γρήγορα, να υπαναχωρήσει.
6 Σεπτεμβρίου 2020 8:01 πμ | Πέγκυ Ντόκου
Πηγή:www.dimokratiki.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ιστοδελίδα της “Δημοκρατικής” στον ακόλουθο σύνδεσμο: