Τι μπορεί να περιμένουμε από την άτυπη πενταμερή της Γενεύης; Θα είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό «καλής διαγωγής» του Ερντογάν; Γιατί η Τουρκία προσέρχεται με πρόταση δύο κρατών, η «συνομοσπονδιακή λύση» είναι στις επιλογές της; Γιατί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δέχθηκε να μην συμμετάσχει στη διάσκεψη η Ε.Ε.; Πόσο βαραίνει τη στάση του Ερντογάν η απόφαση Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων;
Ο Τάσος Χατζηβασιλείου διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι Κύπρος και Ελλάδα θα ήθελαν η συζήτηση να συνεχισθεί από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά.
«Όμως οι Τούρκοι προσέρχονται με νέα πρόταση, υποστηρίζοντας ότι δήθεν υπάρχουν νέα δεδομένα στο νησί. Όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει στην Κύπρο, υπάρχει ένα ψευδοκράτος, ένας κατοχικός ηγέτης και κατοχικές δυνάμεις που παράνομα κατέχουν μεγάλο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η νέα θεώρηση λοιπόν είναι πέρα έως πέρα απαράδεκτη. Προφανώς η Τουρκία επιδιώκει να πάει σε μία λύση συνομοσπονδίας χαλαρού τύπου. Και αυτό γιατί έτσι θα πετύχει την πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους και θα μπορεί να διαμορφώνει, να επηρεάζει τη θέση της συνομόσπονδης Κύπρου την ΕΕ. Κατά το κοινώς λεγόμενο, θα δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία το ένα πόδι να το έχει στην Ευρώπη».
Ο κ. Χατζηβασιλείου επανέλαβε ότι Κύπρος και Ελλάδα προσέρχονται με διάθεση εποικοδομητική, με την πάγια θέση για λύση βιώσιμη στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Αυτό σημαίνει ότι η ΔΔΟ πρέπει να απαλλαγεί από το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων και από τα δικαιώματα επέμβασης τρίτων στα Κυπριακά εδάφη. Είναι η μόνη λύση που μπορεί να φέρει στο νησί σταθερότητα και ευημερία».
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι ελπίζει να υπάρχει ένα μικρό βήμα και η άλλη πλευρά να συμφωνήσει να βρεθούμε πιο κοντά, από εκεί που αφήσαμε τις συζητήσεις στο Κραν Μοντανά.
«Πρέπει να γίνονται συζητήσεις, είμαστε υπέρμαχοι των συνομιλιών, οι αποκλίσεις είναι γνωστές, το θέμα είναι να μπορέσουμε να βρούμε και συγκλίσεις».