Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας έρχεται να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της τεχνολογικής εξέλιξης, προστατεύοντας τους εργαζόμενους και ρυθμίζοντας εκκρεμότητες που λειτουργούσαν σε βάρος τους.
 
Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε διασπορά ψευδών ειδήσεων, διεκδικώντας το (δήθεν) αποκλειστικό δικαίωμα της ευαισθησίας για τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι τα σύγχρονα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ανέξοδες κραυγές και συνθήματα.
 
Οι νεότεροι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που ζουν περισσότερο στο πετσί τους τις δυσκολίες της αγοράς, τη μαύρη εργασία, τις αδήλωτες υπερωρίες, τις παρενοχλήσεις σε βάρος των γυναικών, τις αυθαίρετες απολύσεις. Αυτά ακριβώς τα θέματα έρχεται να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των καιρών.
 
Το νομοσχέδιο ισχυροποιεί τον εργαζόμενο μέσω της θέσπισης της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Πρόκειται για μια καινοτόμα εφαρμογή που ενημερώνει την ΕΡΓΑΝΗ σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο του εργαζόμενου και την πιθανή υπέρβασή του. Έτσι, η χώρα μας γίνεται μια από τις λίγες στην Ευρώπη που θεσμοθετεί αξιώσεις από τον εργαζόμενο για επιπλέον αμοιβή και, φυσικά, κυρώσεις στον εργοδότη, αν η υπερωριακή απασχόληση είναι παράνομη.
 
Το νομοσχέδιο ισχυροποιεί τον εργαζόμενο δίνοντάς του το δικαίωμα ευελιξίας, δηλαδή την ελεύθερη βούληση να επιλέξει το ωράριό του. H αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπορεί ο εργοδότης να επιβάλει δεκάωρη απασχόληση στους εργαζομένους. Πρόκειται για σκόπιμο ψέμα. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει και σήμερα η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας, κατόπιν συλλογικών συμφωνιών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 6 στις 10 επιχειρήσεις προσφέρουν το δικαίωμα της ευελιξίας στους χρόνους προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, καθώς και τη δυνατότητα συσσώρευσης υπερωριών που μπορούν να μετατραπούν σε άδεια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει μια πρωτοποριακή ρύθμιση. Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο θωρακίζει την οκτάωρη απασχόληση, επιτρέπει στους εργαζόμενους να ρυθμίζουν το εβδομαδιαίο ωράριο ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Πρόκειται για δικαίωμα και όχι υποχρέωση, όπως λανθασμένα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Τελικά, αυτό συνιστά ελευθερία προς όφελος του εργαζόμενου.
 
Στην εποχή της πανδημίας, η αναγκαστική τηλεργασία έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Όταν ο εργαζόμενος δουλεύει από το σπίτι, δεν έχει ωράριο. Καλείται να διαχειρίζεται ασταμάτητα emails και μηνύματα από το κινητό τηλέφωνο. Το νομοσχέδιο ισχυροποιεί τον εργαζόμενο εισάγοντας την καινοτομία του δικαιώματος αποσύνδεσης, για να μπορεί ο καθένας να επιτύχει καλύτερη ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Σήμερα, το πλαίσιο στη χώρα μας είναι ακαθόριστο και οι εργαζόμενοι προσφέρουν περισσότερες ώρες εργασίας από το σπίτι, χωρίς αυτό να αποδεικνύεται και, φυσικά, να ανταμείβεται. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται η 3η χώρα της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, που νομοθετεί το δικαίωμα των εργαζομένων να απέχουν από την ψηφιακή και ηλεκτρονική τηλεργασία μετά το πέρας του ωραρίου τους. Πρακτικά, οι εργαζόμενοι κερδίζουν ποιοτικό ελεύθερο χρόνο για να τον διαθέσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν.
 
Το νομοσχέδιο ισχυροποιεί την εργαζόμενη γυναίκα που πέφτει θύμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Της δίνει τη δύναμη να καταγγείλει τα αντίστοιχα περιστατικά χωρίς το φόβο απόλυσης ή επαγγελματικής υποβάθμισης. Εισάγονται νέα εργαλεία που καλούν τον καταγγελλόμενο να αποδείξει ότι δεν ευσταθεί η καταγγελία που έγινε σε βάρος του.
 
Το νομοσχέδιο ισχυροποιεί τον εργαζόμενο που θέλει να αποκτήσει παιδιά, ιδίως σήμερα που η δημογραφική πρόκληση απειλεί την κοινωνική συνοχή. Η εμπειρία δείχνει ότι η σημερινή προστασία της νέας μητέρας για 18 μήνες από τη γέννηση του παιδιού της λειτουργεί ως αντικίνητρο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση ή ανέλιξη. Η καθιέρωση των αντίστοιχων γονικών δικαιωμάτων στο νέο πατέρα καταρρίπτει αυτή την πρακτική που πλήττει ευθέως τα δικαιώματα των γυναικών. Έτσι, και οι δύο γονείς έχουν ειδικές γονικές άδειες. Ειδικά για τους νέους πατεράδες, η άδεια πατρότητας φτάνει τις 14 ημέρες.
 
Επίσης, σημαντική για τον εργαζόμενο είναι η πρόβλεψη για μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, με στόχο τη διενέργεια αντικειμενικών και αυστηρών ελέγχων για την αποφυγή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού.
 
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας βάζει την αγορά εργασίας σε ρυθμό Ευρώπης. Πρόκειται για μια εμβληματική μεταρρύθμιση που θωρακίζει τα εργασιακά δικαιώματα με τρόπο αποτελεσματικό, προστατεύει την ιδιωτική ζωή των εργαζομένων και δημιουργεί συνθήκες για πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.
 
*Τάσος Χατζηβασιλείου Βουλευτής Σερρών ΝΔ, διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο