Στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στην οικονομία και στο ενεργειακό πεδίο αναφέρεται ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Τάσος Χατζηβασιλείου.
Σε συνέντευξή του στη «Ν» υπογραμμίζει πως «στόχος μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο επίκεντρο της νέας αρχιτεκτονικής της ενεργειακής ασφαλείας» και μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ηλεκτρικό καλώδιο που θα διασυνδέει Ευρώπη και Αφρική, που καθιστά τη χώρα «μεγάλο ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο». Στο «μέτωπο» της οικονομίας τονίζει πως η κυβέρνηση στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα συνεχίσει να το πράττει για όσο διάστημα χρειαστεί. Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Χατζηβασιλείου υπογραμμίζει πως «ο Πούτιν οραματίζεται μια νεοτσαρική Ρωσία, αλλά η Ευρώπη δείχνει να ενηλικιώνεται, υιοθετώντας γρήγορα τη στρατηγική της πυξίδα, με στόχο να επιταχυνθεί η συζήτηση για τη γεωπολιτική της αυτονομία.
-Πως αποτιμάτε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στις προτάσεις που είχε αναπτύξει με την επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν και είχε συζητήσει με τους ηγέτες του Νότου. Επέμεινε στο πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να ορθωθεί ένα πανευρωπαϊκό τείχος έναντι της κερδοσκοπίας. Και τόνισε ότι, χωρίς μια τέτοια αναφορά στα Συμπεράσματα, δεν θα συναινούσε. Τελικά, οι ηγέτες καλούν την Κομισιόν να εξετάσει και την επιλογή για πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου. Παράλληλα, συμφωνήθηκε ότι, ως τον Μάιο, η Κομισιόν θα καταθέσει προτάσεις για την απεξάρτηση της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Εξίσου σημαντική είναι και η απόφαση για συναλλαγές με μεγάλους προμηθευτές αερίου, για μακροχρόνιες αγορές LNG. Ενδεικτικό παράδειγμα η συμφωνία για επιπλέον 15 δισ. κ.μ. από τις ΗΠΑ για φέτος. Αυτή η κίνηση στέλνει μήνυμα στο Κρεμλίνο ότι η Ευρώπη κινείται προς την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
-Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει η Αθήνα το επόμενο διάστημα στην ενεργειακή σκακιέρα; Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την «αναβίωση» του EastMed;
Η τραγωδία στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα. Τεκτονικές είναι οι αλλαγές και στο ενεργειακό πεδίο, με τις ανατιμήσεις να επιβαρύνουν το σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να καθυστερήσει περαιτέρω την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και εναλλακτικών οδεύσεων. Εκεί ακριβώς εντοπίζεται η μεγάλη πρόκληση. Επομένως, η Ανατολική Μεσόγειος εκ των πραγμάτων εξελίσσεται σε πρωταγωνίστρια περιοχή. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο επίκεντρο της νέας αρχιτεκτονικής της ενεργειακής ασφαλείας. Όπως συμβαίνει με κάθε οικονομικό σχεδιασμό, έτσι και με τον East Med τον πρώτο λόγο έχει η αγορά, όχι οι κυβερνήσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στην υλοποίηση του αγωγού, εφόσον προχωρήσει. Όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ευθύνη και διορατικότητα, έχει φροντίσει να μελετήσει και εναλλακτικά σχέδια που θα διατηρήσουν τη χώρα μας στο ενεργειακό προσκήνιο. Έτσι, το ηλεκτρικό καλώδιο που θα διασυνδέει Ευρώπη και Αφρική, ένα έργο πανευρωπαϊκής σημασίας, καθιστά την Ελλάδα μεγάλο ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο.
• Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση στη διεθνή σκηνή, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία;
Έναν περίπου μήνα μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος συνεχίζεται και για την ώρα δεν υπάρχει ορατό σημείο σύγκλισης. Προφανώς, ο αρχικός σχεδιασμός της Ρωσίας έχει ανατραπεί, με αποτέλεσμα να έχει εμπλακεί αυτή τη στιγμή σε έναν αστικό πόλεμο, που εκ των πραγμάτων είναι δύσκολος. Γι’ αυτό και τώρα υποστηρίζει ότι ολοκληρώθηκε η αρχική φάση της «επιχείρησης» και θα επικεντρωθεί στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας. Το πιο πιθανό είναι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιχειρεί εναντίον της Ουκρανίας, με στόχο να έχει ενισχυμένη θέση στις διαπραγματεύσεις. Πιθανότατα, δε, θα επιχειρήσει να ασκήσει πίεση και στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας που ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Βομβαρδίζοντας ξανά τη Δυτική Ουκρανία, αυξάνεται η ροή των προσφύγων προς την Πολωνία και τη Ρουμανία. Με τον τρόπο αυτό, το Κρεμλίνο επιχειρεί να πιέσει την Ευρώπη και να προκαλέσει εσωτερική αστάθεια. Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος αλλάζει. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Ο Πούτιν οραματίζεται μια νεοτσαρική Ρωσία, απειλώντας να ανατρέψει τα δεδομένα ασφάλειας του τελευταίου αιώνα. Παράλληλα, η Ευρώπη δείχνει να ενηλικιώνεται, υιοθετώντας γρήγορα τη στρατηγική της πυξίδα, με στόχο να επιταχυνθεί η συζήτηση για τη γεωπολιτική της αυτονομία. Οι νέες απειλές είναι ήδη εδώ και χρειαζόμαστε αποτελεσματικά εργαλεία για να τις αντιμετωπίσουμε.
-Στην Ευρώπη ανασύρονται μνήμες από τη δεκαετία του 1970 και τον εφιάλτη του στασιμοπληθωρισμού. Δηλαδή υποτονική ανάπτυξη ή ακόμη και συρρίκνωση των οικονομιών συνδυασμένη με εκρηκτικό πληθωρισμό και άνοδο της ανεργίας. Πώς θα επηρεάσουν οι εξελίξεις την ελληνική οικονομία;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, μία δεύτερη οικονομική κρίση μέσα σε μία δεκαετία. Στην περίπτωση της χώρας μας, ο αντίκτυπος προέρχεται από τον πληθωρισμό, λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε αυτή την κρίση με ενισχυμένη οικονομία και υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Όλη η δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις συνεχείς μειώσεις φόρων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων έφερε ρεκόρ ξένων επενδύσεων, μείωση της ανεργίας και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Η ελληνική οικονομία έχει ασπίδα προστασίας, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι πολίτες σηκώνουν δυσβάσταχτο φορτίο ακρίβειας. Η κυβέρνηση στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα συνεχίσει να το πράττει για όσο διάστημα χρειαστεί. Τα μέτρα στήριξης είναι στοχευμένα και αφορούν κυρίως τους περισσότερο αδύναμους συμπολίτες μας, όμως λαμβάνονται με υπευθυνότητα, διότι κανένα μέτρο του σήμερα δεν επιτρέπεται να ναρκοθετεί το αύριο. Όταν δεν ξέρουμε τι αναταράξεις έχουμε μπροστά μας, δεν μπορούμε να μιλάμε για εμπροσθοβαρή μέτρα. Η μόνη ασφαλής ρότα είναι αυτή που δείχνει η πυξίδα της δημοσιονομικής ισορροπίας. Όπως απέδειξε εξάλλου και η εμπειρία της πανδημίας, οι δημόσιοι πόροι πρέπει να κατανέμονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρούνται εφεδρείες. Και, φυσικά, η κυβέρνηση έβαλε στην ευρωπαϊκή ατζέντα την ανάγκη για μια στιβαρή ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα, την ακρίβεια. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες χρειάζονται ένα μηχανισμό προστασίας από τον πληθωρισμό της εποχής.