«Αν η Αλβανία θέλει να περπατήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτός ο δρόμος έχει όρους και προϋποθέσεις. Δεν μπορεί να κάνει ”κουρελόχαρτο” τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η σύλληψη Μπελέρη ρίχνει βαριά σκιά στις σχέσεις Αθηνών-Τιράνων αλλά και Βρυξελλών-Τιράνων», δήλωσε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» του ΣΚΑΪ.
Ο Σερραίος βουλευτής δήλωσε ότι το δείπνο που θα παραθέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε ηγέτες δυτικών βαλκανικών κρατών αποτελεί ουσιαστικά «ψήφο εμπιστοσύνης» στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. «Είμαστε η παλαιότερη χώρα της περιοχής που είναι ταυτόχρονα μέλος στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε την ισχυρότερη οικονομία, καθώς και την πιο ώριμη δημοκρατία. Σήμερα, δύο δεκαετίες μετά τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, έρχεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πρωταγωνιστήσει για να επανέλθουν πλήρως τα Δυτικά Βαλκάνια σε δυτική τροχιά», υπογράμμισε. Κάνοντας κριτική στις επιλογές της Ε.Ε., τόνισε: «Τα προηγούμενα χρόνια, η Ευρώπη είχε κάνει κολοσσιαία λάθη στα Βαλκάνια. Για μεγάλο διάστημα, τα είχε αφήσει στην τύχη τους, με αποτέλεσμα η νεότερη γενιά να χάσει την ευρωπαϊκή της ελπίδα. Τώρα, αυτό λαμβάνει τέλος. Η Ευρώπη παίρνει ξανά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στα χέρια της και η Ελλάδα είναι η ηγέτιδα δύναμη που πρωτοστατεί στη διαδικασία».
Για την απουσία αλβανικής αντιπροσωπείας στο δείπνο, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι η μη πρόσκληση του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα είναι δηλωτική του ρήγματος των σχέσεων με την Αλβανία, καθώς για την ελληνική κυβέρνηση ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας είναι αδιαπραγμάτευτος. Αναφορικά με τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Έντι Ράμα κατά το παρελθόν, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με γυάλινη σφαίρα». «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υποτιμά το ιστορικό ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Χειμάρρα και το ισχυρό μήνυμα που έστειλε στην ομογένεια;», αναρωτήθηκε.