«Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα. Πλέον, ο οδικός χάρτης παίρνει μορφή. Όμως, η θέση της Αθήνας παραμένει συγκεκριμένη: όραμα και ρεαλισμός μαζί. Είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε για επαναπροσέγγιση, αλλά παραμένουμε υποψιασμένοι», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανάλυσέ το» της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.
Ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών κατίσχυσε το θετικό κλίμα, δημιουργώντας χώρο για να δράσει η διπλωματία. «Χωρίς νηνεμία δεν μπορεί να δράσει η διπλωματία», τόνισε. «Ο οδικός χάρτης που είχε συζητηθεί στο Βίλνιους άρχισε να παίρνει μορφή: συναντήσεις για Πολιτικό Διάλογο και Θετική Ατζέντα τον Οκτώβριο, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο, καθώς και Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον Δεκέμβριο, στη Θεσσαλονίκη. Πριν μερικούς μήνες, ήμασταν στο σημείο μηδέν με την Τουρκία, όπου τίποτα δεν ήταν δεδομένο. Σήμερα, βλέπουμε και τις δύο πλευρές να είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν», πρόσθεσε.
«Απαράδεκτη η λύση δύο κρατών στην Κύπρο»
Ο Σερραίος βουλευτής τόνισε ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προσπαθήσει για επαναπροσέγγιση, αλλά ότι περιμένει από την Άγκυρα να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια. «Για την ώρα η τουρκική πλευρά φαίνεται να ανταποκρίνεται, αλλά δεν είναι αρκετό. Πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια. Στο πλαίσιο αυτό, δηλώσεις όπως αυτή του Τούρκου Προέδρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κυπριακό πρέπει να εκλείψουν. Λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή από κανέναν», δήλωσε.
Επίσης, άφησε αιχμές εναντίον των πατριδοκάπηλων που κάνουν λόγο για δήθεν εθνική μειοδοσία πριν την οποιαδήποτε συνάντηση. «Δυστυχώς, οι εγχώριοι πατριδοκάπηλοι συχνά μιλούν για δήθεν εθνική μειοδοσία. Έτσι, διευκολύνουν τη ρητορική της Άγκυρας και ζημιώνουν τις εθνικές υποθέσεις. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι διαχειρίζεται με επιτυχία τις εθνικές υποθέσεις», πρόσθεσε με έμφαση.
Επιπροσθέτως, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στη διευθέτηση της μόνης διαφοράς της Ελλάδας με την Τουρκία, μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Ο δρόμος για τη Χάγη είναι μακρύς και δεν είναι ευθύγραμμος. Για να φτάσουμε εκεί, η Τουρκία θα πρέπει να κάνει αναδίπλωση. Πρώτα, θα πρέπει να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και, έπειτα, να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι το μόνο πλαίσιο συζήτησης», υπογράμμισε.