«Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική δημοκρατία χωρίς τη συμμετοχή των νέων. Όλες οι χώρες, στην Ευρώπη και παντού, θα πρέπει να σχεδιάσουν μηχανισμούς για να συμπεριλάβουν τους νέους στον πολιτικό διάλογο, ώστε να μπορούν να εκφράσουν τα όνειρά τους, τις απόψεις και τις ανησυχίες τους. Πρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές, χωρίς διακρίσεις. Και σε αυτό το πλαίσιο εισηγούμαι το ψήφισμα που συζητάμε σήμερα», ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, κατά την παρουσίαση της έκθεσής του για τη θέσπιση του θεσμού του «εκπροσώπου της νέας γενιάς», στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.
Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι οι νέοι αντιπροσωπεύουν το μέλλον και ότι η ενεργός συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή αποτελεί προϋπόθεση για την οικοδόμηση σταθερών κοινωνιών και ισχυρών δημοκρατιών. Όπως υπογράμμισε, η ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στα κοινά γίνεται ακόμα πιο φανερή, κοιτώντας τις τωρινές προκλήσεις. «Δείτε τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια, την αυξανόμενη παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης στις κοινωνίες μας. Απαιτείται καινοτόμος σκέψη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Είναι σαφές ότι οι νέοι πρέπει να συμμετέχουν όχι μόνο στον πολιτικό διάλογο αλλά και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Δεν αρκεί απλώς να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι νέοι. Πρέπει να τους συμπεριλάβουμε ενεργά στο τραπέζι, όπου σχεδιάζονται οι πολιτικές και λαμβάνονται οι αποφάσεις», δήλωσε.
Επίσης, ο Σερραίος βουλευτής επεσήμανε ότι η υποεκπροσώπηση των νέων στην πολιτική υπονομεύει την αντιπροσωπευτικότητα των εκλεγμένων θεσμών και εγείρει προβληματισμούς σχετικά με τη διαγενεακή δικαιοσύνη. «Η αυξανόμενη δυσπιστία των πολιτών προς τους δημόσιους θεσμούς, η οποία τροφοδοτείται από το λαϊκισμό, τον εξτρεμισμό και την ξενοφοβία, έχει αντίκτυπο στην ποιότητα της δημοκρατίας», δήλωσε. «Ωστόσο, η νεολαία αποτελεί μια ελπίδα για την αναστροφή αυτής της πραγματικότητας. Ο ιδεαλισμός και ο ενθουσιασμός που χαρακτηρίζουν τους νέους πρέπει να διοχετευθεί για την αναζωπύρωση της φλόγας των ευρωπαϊκών δημοκρατιών», πρόσθεσε με έμφαση.
«Προτείνω τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα επιτρέπει στους εκπροσώπους της νέας γενιάς να συνεργάζονται με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, με δομημένο τρόπο. Έτσι, οι νέοι θα μπορούν να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να προτείνουν λύσεις», δήλωσε περιγράφοντας την πρότασή του, η οποία προβλέπει τη θέσπιση του θεσμού του «εκπροσώπου της νέας γενιάς». Επιπροσθέτως, κάλεσε τις εθνικές αντιπροσωπείες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση να αυξήσουν την παρουσία των νέων βουλευτών μεταξύ των μελών τους και να ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή τους. Επιπλέον, κάλεσε τις πολιτικές ομάδες να δώσουν περισσότερο χώρο στα νεαρά μέλη τους και να συνεργαστούν με τα εθνικά πολιτικά κόμματά για να αυξήσουν την εκπροσώπηση των νέων, ιδιαίτερα των γυναικών, στο δημόσιο βίο. Σημειώνεται, ότι σε σύνολο 134 ψηφισάντων, η έκθεση Χατζηβασιλείου υπερψηφίστηκε από 125 βουλευτές. Καταψήφισε μόλις 1 βουλευτής, ενώ «παρών» ψήφισαν 8.