«Με δεδομένες τις συνθήκες που έχουμε στη γειτονιά μας και τις νέες προκλήσεις που αναδύονται, το σταυρόλεξο του μεταναστευτικού είναι πολύ δύσκολο στην Ευρώπη. Όμως, είμαστε ικανοποιημένοι διότι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνονται οι ελληνικές θέσεις και υπάρχει επιτέλους σαφής αναφορά στις επιστροφές. Δικαιωνόμαστε ως Ελλάδα που από την αρχή δώσαμε προτεραιότητα στην αυστηρότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στην εφαρμογή της δίκαιης αλλά αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου και ο ίδιος βρίσκεται μαζί με την αποστολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Χατζηβασιλείου δήλωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής η Ευρώπη ήρθε επιτέλους εγγύτερα στις ελληνικές θέσεις που εδώ και πέντε χρόνια η χώρα μας παρουσιάζει μετ’ επιτάσεως. Επίσης, ο Σερραίος βουλευτής αναφέρθηκε στο πλαίσιο επιστροφών. «Δεν μπορεί κάποιος που δεν δικαιούται άσυλο να παραμένει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο επιστροφών και ταυτόχρονα να λειτουργούν αποτελεσματικά οι διμερείς Συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ευρώπη με μία σειρά από άλλες χώρες», τόνισε. «Δεν μπορεί για παράδειγμα το Μπαγκλαντές να παίρνει ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην εφαρμόζει τη διμερή Συμφωνία επιστροφών. Υπάρχουν πολίτες στην Ευρώπη που δεν δικαιούνται ασύλου γιατί πολύ απλά είναι οικονομικοί μετανάστες, παράνομοι. Πρέπει η Ευρώπη να εξετάσει ολιστικά το σύστημα επιστροφών», πρόσθεσε με έμφαση.
Ερωτηθείς για το «μοντέλο Ιταλίας», ο κ. Χατζηβασιλείου απάντησε ότι δεν μία ιδέα η οποία καταρχήν είναι απορριπτέα, αλλά έχει διάφορα τεχνικά ζητήματα τα οποία πρέπει να τύχουν επεξεργασίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να απορριφθεί ενδεχομένως σε διμερές επίπεδο. Πρόσθεσε ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να εξεταστεί η πιθανότητα να δημιουργηθούν κέντρα εκτός Ε.Ε., για όποιον δεν θα δικαιούται ασύλου, αλλά δεν θα μπορεί ταυτόχρονα για τεχνικούς λόγους να επιστρέφει άμεσα στην πατρίδα του. «Ελπίζω ότι στις επόμενες Συνόδους θα έρθει και η Κομισιόν με πιο συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν πιο ώριμες ιδέες», συμπλήρωσε.