«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πρόκλησης του μεταναστευτικού. Τα σύνορά μας είναι τα σύνορα της Ευρώπης και η Ελλάδα τα φυλάει σθεναρά. Είναι καιρός να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την πρόκληση σε ενιαίο μέτωπο. Η Ευρώπη είναι αυτή που πρέπει αποφασίζει ποιος θα εισέλθει νόμιμα στο έδαφός της. Αν δεν προχωρήσουμε έτσι, τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Οι λαθρέμποροι θα αποφασίζουν ποιος θα φθάνει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και τα ακροδεξιά πολιτικά κόμματα και οι λαϊκιστές σε όλη την ήπειρο θα εργαλειοποιήσουν την κατάσταση. Θα προσπαθήσουν να ενισχυθούν εμμένοντας σε εύκολα συνθήματα και μη ρεαλιστικές προτάσεις», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, σε ομιλία του προς τους ηγέτες της νεολαίας κεντροδεξιών κομμάτων από όλη την Ευρώπη (YEPP). Στη συζήτηση, η οποία έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, συμμετείχε, επίσης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης. Σημειώνεται ότι η ημερίδα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της ΟΝΝΕΔ, της νεολαίας του ΕΛΚ, του Γραφείου του Ιδρύματος Konrad Adenauer για την Ελλάδα και την Κύπρο, και του think tank του ΕΛΚ Wilfried Martens Centre.
Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στην υβριδική επίθεση της Τουρκίας το 2020. «Η Ελλάδα αντιμετώπισε την υβριδική επίθεση της Τουρκίας, όταν εκείνη έστειλε χιλιάδες παράνομους μετανάστες στα χερσαία σύνορά μας. Και αυτό που αντιμετώπισε η Ελλάδα πριν από 4 χρόνια είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που αντιμετώπισαν πιο πρόσφατα η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής». Επίσης, τόνισε τις φυσικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας στο ζήτημα του μεταναστευτικού. «Η γεωγραφική μας θέση και το φυσικό μας ανάγλυφο δημιουργούν προκλήσεις. Φανταστείτε ότι το ελληνικό Λιμενικό καλείται να περιπολεί καθημερινά σε 13.000 χιλιόμετρα εθνικής ακτογραμμής. Αν κάνουμε τη σύγκριση, αυτό το μήκος είναι παρόμοιο με την ακτογραμμή της Κίνας και της Ανταρκτικής και διπλάσιο από την ακτογραμμή της Ινδίας, της Τουρκίας ή της Βραζιλίας», δήλωσε. «Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας μόνιμος και υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης. Πρόκειται για το Σύμφωνο της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, στο οποίο όλα τα κράτη έχουν συμφωνήσει. Το Σύμφωνο δημιουργεί ένα κοινό πλαίσιο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο, επιπλέον, καθορίζει τρόπους αντιμετώπισης της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες», πρόσθεσε.
Επιπροσθέτως, ο Σερραίος βουλευτής τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την χάραξη μιας ολιστικής στρατηγικής αντιμετώπισης για το μεταναστευτικό. «Το μεταναστευτικό παραμένει ένα μείζον ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο ως ανθρωπιστικό ζήτημα αλλά και ως ζήτημα ασφάλειας. Η Ελλάδα υποστηρίζει μια ολιστική προσέγγιση στη μετανάστευση. Στήριξε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, υπερψηφίζοντάς το. Τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν βάσει των αρχών αυτού του Συμφώνου: τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Ταυτόχρονα, οφείλουμε ως Ευρωπαίοι να εξασφαλίσουμε ότι θα εφαρμόζονται οι Συμφωνίες Επανεισδοχής με τρίτες χώρες. Π.χ. δεν μπορεί μια χώρα να λαμβάνει αναπτυξιακή βοήθεια από την Ευρώπη και να μην εφαρμόζει τις συμφωνίες επιστροφών των πολιτών της», υπογράμμισε. «Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση. Τα κράτη πρώτης γραμμής πρέπει να λαμβάνουν κάθε δυνατή υποστήριξη», κατέληξε με έμφαση.