Ο βουλευτής Σερρών ξεκαθαρίζει μέσω της «ΜτΚ» ότι στην προσπάθεια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη «δεν χωρούν συνθήματα που παραπέμπουν σε εποχές διχασμού»

«Η ΝΔ εστιάζει στην οικοδόμηση του μέλλοντος για την πατρίδα και σε αυτή την προσπάθεια δε χωράνε συνθήματα που παραπέμπουν σε εποχές διχασμού», τονίζει ο Τάσος Χατζηβασιλείου. Ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σε συνέντευξή του στην “ΜτΚ” και τον Νίκο Οικονόμου χαρακτηρίζει θλιβερή και ανεύθυνη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνογαλλική συμφωνία.

 

Τι σηματοδοτεί η ελληνογαλλική συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν;

Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία που θωρακίζει την χώρα με την ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεων και αναβαθμίζει την γεωπολιτική αξία της. Δεν αποτελεί μόνο επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι επιτυχία για την Ελλάδα. Ακρογωνιαίος λίθος της είναι η ρήτρα της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, κάτι που για πρώτη φορά προβλέπεται και που η Ελλάδα διεκδικούσε από το 1974. Διασφαλίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα, εμπεδώνεται ο σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και γίνεται το πρώτο βήμα για να ανοίξει η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Πώς σχολιάζετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα;

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι θλιβερή και ανεύθυνη. Μου θυμίζει την στάση τους στην συμφωνία με την Αίγυπτο, που επίσης καταψήφισαν. Έχουμε μια υποδειγματική συμφωνία που δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή μας, αποτέλεσμα της σοβαρής διαπραγμάτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε μια εθνικά επωφελή συμφωνία που αυξάνει την ασφάλεια της πατρίδας μας και το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει προφάσεις και ψευτοδικαιολογίες για φθηνή αντιπολίτευση. Δεν ψήφισε τη συμφωνία ακολουθώντας την τακτική του «όχι σε όλα». Απέδειξε ότι δεν έχει καμία επαφή με την ελληνική κοινωνία, η οποία απορρίπτει τέτοιες πρακτικές. Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται την χάραξη ενιαίας εθνικής γραμμής απέναντι στους εξωτερικούς κινδύνους και τις προκλήσεις. Λυπάμαι γιατί αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.

Τι απαντάτε στην κριτική που άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συμφωνία; Είπε «ναι» στη συμφωνία, αλλά επισήμανε ότι ο όρος επικράτεια αφήνει έξω τις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ;

Πάντα οι θέσεις του κ. Βενιζέλου έχουν ενδιαφέρον και είναι αξιοπρόσεκτες, όμως νομίζω ότι η κριτική του εδώ είχε περισσότερο νομικό χαρακτήρα. Η συμφωνία είναι ένα «όπλο» που δεν διαθέταμε μέχρι χθες. Το πνεύμα της είναι εκείνο που την ισχυροποιεί. Αν Ελλάδα και Γαλλία συνομολογήσουν ότι δέχονται επίθεση από τρίτους, σε οποιοδήποτε σημείο του ηπειρωτικού ή θαλάσσιου χώρου τους, τότε ενεργοποιείται η ρήτρα της αμοιβαίας συνδρομής. Και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν έχει ανάγκη συνδρομής, για να προστατεύσει την κυριαρχία και τα δικαιώματά της. Όμως, έχει ανάγκη από ένα πλαίσιο ισχυρών συμμαχιών αποτροπής που θα αποθαρρύνει κάθε επίδοξο εχθρό. Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι κανείς να μην δοκιμάσει τα όρια της συμφωνίας. Καταλήγοντας επισημαίνω ότι διεθνώς σε καμία αμυντική συμφωνία δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Σας ανησυχεί ότι σύντομα θα ανοίξει η κουβέντα για εκ νέου αυστηροποίηση των δημοσιονομικών όρων των χωρών για το 2023 εντός της ΕΕ;

Μας απασχολεί η επιστροφή στην κανονικότητα όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι βέβαιο ότι χρειάζονται αλλαγές στην δημοσιονομική αυστηρότητα της μετά-COVID εποχής. Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην συζήτηση στην ΕΕ για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας, για να βγούμε από το αυστηρό πλαίσιο των τελευταίων ετών, το οποίο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό. Χρειάζεται μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης και αυτό το αποδεικνύουν οι σχετικοί δείκτες. Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα που θα αποδώσουν και θα ενισχύσουν τα εισοδήματα. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για κίνητρα επενδύσεων, στήριξη της επιχειρηματικότητας και φορολογικές ελαφρύνσεις, με επίκεντρο τους νέους, είναι σε αυτήν την κατεύθυνση.

Υπάρχει μία αίσθηση ότι στην Ευρώπη πνέει εκ νέου ο άνεμος της κεντροαριστεράς, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα αποτελέσματα σε Νορβηγία και Γερμανία. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Δεν συμφωνώ. Η σοσιαλδημοκρατία στην Γερμανία προηγήθηκε με μικρή διαφορά, μετά από 16 χρόνια κυριαρχίας των χριστιανοδημοκρατών. Σήμερα, στην Ευρώπη, κυριαρχούν τα κεντροδεξιά κόμματα και το ΕΛΚ παραμένει βασικός πολιτικός παίκτης στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Η σοσιαλδημοκρατία δεν έχει ανακάμψει. Τόσο στην Ευρώπη όσο και την Ελλάδα η κεντροδεξιά παραμένει η πλέον σοβαρή και ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης, με όραμα για το αύριο.

Πάντως υπάρχει μια αίσθηση ότι μετά το καλοκαίρι και τα προβλήματα που καταγράφηκαν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών εντός Ελλάδας η κυβερνητική απόδοση έχει πέσει. Τι φταίει; Μήπως η εκλογολογία;

Διαφωνώ, δεν βλέπω να υπάρχει πτώση της κυβερνητικής απόδοσης. Επίσης, ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Γι’ αυτό άλλωστε προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις χωρίς καθυστερήσεις.

Το καλοκαίρι αντιμετωπίσαμε τα πρωτοφανή φαινόμενα των πυρκαγιών που οφείλονται στην κλιματική κρίση. Η αντιμετώπιση των ακραίων φαινόμενων και των επιπτώσεών τους έχει τεθεί ως προτεραιότητα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά το μέγεθος και την ένταση των φαινομένων, που ενισχύθηκαν από την παρατεταμένη ξηρασία και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η κυβέρνηση κατάφερε να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές χωρίς μα χαθούν ανθρώπινες ζωές. Η αποκατάσταση των πληγέντων έχει ήδη αρχίσει, ενώ η ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών έχει τεθεί ψηλά στην ατζέντα. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο που θα βγάλει τη χώρα από τη στασιμότητα της προηγούμενης περιόδου. Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, με δεδομένο ότι η οικονομία πηγαίνει καλά και οι προοπτικές για το 2022 είναι ακόμη καλύτερες, δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για εκλογές σύντομα.

Μήπως οι διαφορετικές φωνές όπως αυτή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου; Πώς σχολιάζετε τη διαγραφή του που είναι η πρώτη επί θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Η ΝΔ καλύπτει ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα. Είναι ένα κόμμα με μακρά δημοκρατική παράδοση, με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις και την πολυφωνία. Όμως, τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα για την παράταξη. Η ΝΔ εστιάζει στην οικοδόμηση του μέλλοντος για την πατρίδα. Σε αυτήν την εθνική προσπάθεια δεν χωράνε συνθήματα που παραπέμπουν σε εποχές διχασμού.

Κριτική και μάλιστα σε υψηλούς τόνους ακούγεται και για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τη στιγμή που στην Ευρώπη το κύμα δείχνει να υποχωρεί εδώ συμβαίνει το αντίθετο, με πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας να έχουν μπει εκ νέου στο κόκκινο. Που οφείλεται;

Η κυβέρνηση και οι πολίτες έκαναν μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για την προστασία του πληθυσμού, εξασφαλίστηκαν εμβόλια για όλους και οργανώθηκε μια υποδειγματική επιχείρηση για τον εμβολιασμό. Πλέον, το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Θα πρέπει, όμως, να συνεχιστεί η προσπάθεια, για να πεισθούν ακόμη και οι πιο διστακτικοί. Για όποιον έχει επιφυλάξεις σχετικά με τον εμβολιασμό, καλό θα ήταν να απευθυνθεί στο γιατρό του, τον μόνο αρμόδιο για να λύσει κάθε απορία. Ο εμβολιασμός προστατεύει τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Στο πεδίο αυτό εστιάζει πλέον και η προσπάθεια της κυβέρνησης.

Ποια πρέπει να είναι η κυβερνητική προτεραιότητα από εδώ και πέρα;

Προτεραιότητα αποτελεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η καλή δουλειά αντανακλάται στην αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου ανάπτυξης στο 6,1% και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους. Προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη της μεσαίας τάξης και τα άμεσα μέτρα είναι η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, η προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Τώρα, προέχει η αντιμετώπιση της εισαγόμενης αύξησης του ενεργειακού κόστους. Έχουν ήδη ληφθεί μέτρα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε νέες πρωτοβουλίες, όπου χρειάζεται, ώστε να συγκρατηθεί η αύξηση των τιμών. Τα μέτρα για την στήριξη των καταναλωτών αγγίζουν τα 500 εκατ., με διπλασιασμό της έκπτωσης ρεύματος, ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο επίδομα, ώστε να το λάβουν περισσότεροι πολίτες. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η πρόταση που έχει καταθέσει η χώρα μας στην Κομισιόν και ήδη εξετάζεται μια «εργαλειοθήκη» ευρωπαϊκών μέτρων για την ενιαία αντιμετώπιση του παγκόσμιου αυτού φαινομένου από την ΕΕ.